click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για τις ηλεκτρονικές συσκευές Pin Tweet Share

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για τις ηλεκτρονικές συσκευές

23/04/2021
Με τις συσκευές μας είμαστε πολύ «δεμένοι». Μπορεί να περνάμε online τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, χρόνος που μεταφράζεται και σε κατανάλωση ενέργειας. Το να αλλάξουμε κάποιες μικρές συνήθειες, όχι μόνο είναι εύκολο και τάση της εποχής, αλλά πλέον και αναγκαίο. 

Ας δούμε μερικά tips που θα βοηθούν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούν να κάνουν το σπίτι μας πιο «πράσινο», με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Πώς εξοικονομούμε ενέργεια σε μικρές συσκευές;

Ιδέες για εξοικονόμηση ενέργειας μικρών συσκευών

1. Μείωσε την φωτεινότητα της οθόνης ή ενεργοποίησε την αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας. Όσο λιγότερο το φως, τόσο λιγότερη η ενέργεια που καταναλώνει η συσκευή. Επίσης, μείωσε τον χρόνο κλειδώματος οθόνης σε 5″ για να μην επιβαρύνει, όταν δεν χρησιμοποιείται.

2. Τη νύχτα, όταν όλα ησυχάζουν, υπάρχουν μύθοι πώς οι συσκευές ξυπνάνε. Η αλήθεια είναι πώς δεν κοιμούνται ποτέ και έτσι έχει προκύψει ο όρος vampire energy που περιγράφει το stand by energy, δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ή φόρτισης. Μην αφήνεις σε αναμονή τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς: TV, κονσόλες, υπολογιστή, laptop, εκτυπωτή, γιατί δεν βοηθάς ούτε το περιβάλλον, ούτε την υγεία τους.

3. Φυσικά, αν πρέπει να απουσιάσεις για λίγο, αλλά δεν θέλεις να κλείσεις τη συσκευή σου, επίλεξε αναστολή λειτουργίας αδρανοποίηση (hibernation) παρά την κατάσταση αναμονής (standby).

4. Με το ίδιο σκεπτικό, προτίμησε τη χρήση της μπαταρίας και μόλις οι συσκευές σου φορτίσουν, αποσύνδεσέ τις από την πρίζα.

5. Γιατί να έχεις ανοιχτό το Wi-Fi, το GPS και το Bluetooth, όταν δεν τα χρειάζεσαι; Αυτές οι λειτουργίες, προσπαθούν συνεχώς από τη φύση τους να αποκτήσουν συνδεσιμότητα και καταναλώνουν μεγάλο κομμάτι της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να πρέπει να φορτίζεις πιο συχνά τη συσκευή σου. Επίσης, το airplane mode είναι μια καλή επιλογή για το κινητό σου, ώστε να φορτίζει πιο γρήγορα. 

6. Ενεργοποίησε τη ρύθμιση εξοικονόμηση ενέργειας. Το power saving mode υπάρχει πια σχεδόν σε όλες τις φορητές συσκευές και δεν υπάρχει τυχαία. Ισορροπεί την απόδοση με την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνει το μεσοδιάστημα που θα χρειαστεί για επαναφόρτιση της συσκευής. Ακόμα και 30 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Bonus Tip: Βγάλε τον φορτιστή. Μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με κατανάλωση ενέργειας στις συσκευές, αλλά ενισχύει την εξοικονόμηση ρεύματος στο σπίτι, αφού ότι είναι συνδεδεμένο σε πρίζα, εξακολουθεί να καταναλώνει ρεύμα.

Υπάρχουν συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας που κάνουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται; 

Ιδέες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

1. Χρησιμοποίησε ειδικούς λαμπτήρες, που μπορούν να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ρεύματος. Μπορεί να χρειαστεί να δώσεις επιπλέον χρήματα σε σχέση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως ή φθορίου, αλλά θα εξοικονομήσεις μεγαλύτερο ποσό στον τελικό λογαριασμό ρεύματος και θα μειωθούν οι ενεργειακές δαπάνες έως και 80%.
 

  
 
Gosund NiteBird WB4 λάμπα Smart 
τιμή 19.99€ στο  iRepair e-shop
2. Εγκατέστησε έξυπνους φορτιστές για να μπορείς να ελέγχεις πλήρως τις συσκευές σου και να μην τις αφήνεις ποτέ σε κατάσταση αναμονής. Μία έξυπνη πρόταση είναι ένας  φορτιστής τροφοδοσίας που έχει smart λειτουργίες χρονοδιαγράμματος και χρονοδιακόπτη, για να προγραμματίζεις τον χρόνο λειτουργίας τους. 
 
Gosund φορτιστής τροφοδοσίας WiFi SP211 
22.99€ στο iRepair e-shop
Καμιά φορά παρασυρόμαστε από το μικρό μέγεθος των φορητών συσκευών μας και πιστεύουμε ότι είναι μικρή και η ενέργεια που καταναλώνουν. Η συνεχή χρήση τους όμως, ισοδυναμεί τελικά στην κατανάλωση ενέργειας με μεγαλύτερες συσκευές που χρησιμοποιούμε 1-2 φορές την εβδομάδα, όπως ένα πλυντήριο. Με μικρές βελτιώσεις και παρεμβάσεις στη χρήση τους, μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον αποτελεσματικά.

Κάποιες επιπλέον ενέργειες για αυτόν τον σκοπό, είναι φυσικά η επαναχρησιμοποίηση των παλαιότερων συσκευών μας με εναλλακτικούς τρόπους: 10 νέες χρήσεις πριν την ανακύκλωση και η ανακύκλωσή τους, όταν πλέον έχουν «γεράσει».

Θέλουμε συνεχώς να εμπνεόμαστε βρίσκοντας νέους τρόπους στο χτίσιμο “πράσινων” συνηθειών. Έτσι, σε συνεργασία με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., στα καταστήματα iRepair σε όλη την Αττική κάποιος μπορεί να βρει τους ειδικούς πράσινους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να μπορούν όλοι να ανακυκλώσουν με ευκολία όλες τις συσκευές τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιούν πλέον, δίνοντάς σε αυτές μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και στο περιβάλλον μια «ανάσα».