click2call
Κλείσε ραντεβού για Express Επισκευή
Πώς οι hackers του τουρισμού εξαπατούν τον χρήστη όταν κάνει κράτηση Pin Tweet Share

Πώς οι hackers του τουρισμού εξαπατούν τον χρήστη όταν κάνει κράτηση

09/06/2023

Στην εποχή που ζούμε η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που τις περισσότερες υποχρεώσεις μας τις διευθετούμε ψηφιακά. Οι hackers, έχουν αρπάξει τη συγκεκριμένη “ευκαιρία” και φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τουρισμό. Επομένως το να κλείσει κανείς κάποιο κατάλυμα, εισιτήρια, ή να αγοράσει άλλα τουριστικά προϊόντα μέσω του διαδικτύου, εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους και χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικός.

Πλέον, υπάρχουν πολλά εργαλεία προστασίας και οι ειδικοί προειδοποιούν τους χρήστες να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν ύποπτα σημάδια ή κραυγαλέες προσφορές.

Ο Κωνσταντίνος Μαντές, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος-μηχανικός, μηχανικός υπολογιστών και εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι έντονο το φαινόμενο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Όπως συμβαίνει σε όλα τα ψηφιακά μέσα, έτσι και στις πλατφόρμες κράτησης καταλυμάτων δημιουργούνται απάτες, όμως τα ψηφιακά εργαλεία είναι πρωτοπόρα και οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να τα εμπιστεύονται και να τα χρησιμοποιούν.

Που πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας όταν κλείνουμε ένα ταξίδι

Σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Μαντέ, είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στην εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας κατά την διαδικασία της κράτησης.

 

Όπως δήλωσε ο ίδιος, χρειάζεται να ελέγχουμε την πιστοποίηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα, καθώς διακρίνεται με κάποιες σφραγίδες που υπάρχουν πάνω σε αυτή, με διαπιστεύσεις από ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφάλειας και προστασίας δεδομένων αλλά και ασφάλειας συναλλαγών. Θα πρέπει λοιπόν, κατά την καταχώρηση των στοιχείων των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών να είμαστε σίγουροι ότι πραγματοποιείται σε ασφαλές περιβάλλον.

Υπάρχουν επιτήδειοι που έχουν δημιουργήσει κλώνους της πρώτης σελίδας από τουριστικές πλατφόρμες προκειμένου να οδηγήσουν τον χρήστη στο δικό τους περιβάλλον για την υλοποίηση της χρέωσης και της απάτης που έχουν σχεδιάσει να διενεργήσουν. Για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για την επίσημη σελίδα της πλατφόρμας θα πρέπει να κάνει μία δοκιμή με κάποια στοιχεία που δεν είναι τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας, έστω και την αλλαγή κάποιου ψηφίου, έτσι ώστε να δει αν γίνεται κάποια επικοινωνία με το συγκεκριμένο ασφαλές περιβάλλον, αν δηλαδή το επόμενο βήμα πηγαίνει τον χρήστη στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Σε περίπτωση απάτης, θα βγει ένα μήνυμα ότι η συναλλαγή δεν εγκρίνεται κι ότι δεν είναι έγκυρα τα στοιχεία αλλά δεν θα κάνει ανακατεύθυνση στην ίδια σελίδα, την επίσημη.

 

Μια ακόμη απλή διαδικασία, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι να γίνεται χρήση προπληρωμένης κάρτα η οποία δεν έχει μεγάλο ποσό και είναι με συγκεκριμένο όριο, όπου θα δίνεται έγκριση με κωδικό από το κινητό του χρήστη. Εκείνο που, επίσης, χρειάζεται προσοχή είναι να ελέγξει ο χρήστης ότι το αίτημα έγκρισης προέρχεται από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και αν όχι, να μην προχωρήσει τη διαδικασία.

Συνήθως ‘γυρίζουν’ κάποιες μπάρες που λένε ότι γίνεται κατεύθυνση σε ασφαλές περιβάλλον τραπεζικών συναλλαγών ενώ στις σελίδες των απατεώνων αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Καλό είναι επίσης, στις επίσημες πλατφόρμες να μην γίνεται είσοδος ως επισκέπτης αλλά να η δημιουργία ενός προφίλ για να είναι δυνατή η παρακολούθηση των κινήσεων και έτσι σε περίπτωση απάτης να υπάρχει ένα «προβάδισμα» στο να διαπιστωθεί ότι είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας. Φυσικά υπάρχει πάντα και η ασφαλέστερη επιλογή, η πληρωμή στο κατάλυμα. 

Τα βήματα σε περίπτωση απάτης

Όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνει κάποιος που έπεσε θύμα απάτης, ο κ. Μαντές σημείωσε πως πρέπει να αποσταλεί ένα email στην επίσημη πλατφόρμα, ενημερώνοντας τους για το συμβάν, και στη συνέχεια ενημέρωση της Διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τράπεζας για να διεκδικήσετε τα χρήματά σας.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι καταγγελίες για απάτες σε περιπτώσεις που αφορούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες κράτησης αφορούν συνήθως περιπτώσεις που οι επιτήδειοι προσομοιάζουν μια σελίδα ενός καταλύματος και τα χρήματα πηγαίνουν σε απατεώνες.

Η Δίωξη προτείνει την επιλογή επίσημων σελίδων και όπου αυτό είναι εφικτό, την επιβεβαίωση και με ένα τηλεφώνημα. 

Είναι σημαντικό να βλέπουμε πού είναι ο λογαριασμός που κατατίθενται τα χρήματα, την προέλευση, και να γίνεται επαλήθευση με τα ξενοδοχεία αν ο λογαριασμός είναι ο σωστός πριν προχωρήσει κάποιος σε κατάθεση.