Χάκερς πέρασαν κακόβουλο λογισμικό στο CCleaner

Χάκερς κατάφεραν να μολύνουν νόμιμα downloads του γνωστού λογισμικού CCleaner.

To CCleaner, το οποίο εμπιστεύονται πάνω από 130 εκατ. χρήστες βρέθηκε να περιέχει αρχεία που μπορούσαν να εγκαταστήσουν ransomware ή keyloggers μολύνοντας επιπλέον υπολογιστές κατ’ εντολή.Την αποκάλυψη έκανε η Piriform, θυγατρική της Avast που έχει αναπτύξει το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι το μολυσμένο πρόγραμμα βρίσκεται στις συσκευές 2,27 εκατομμυρίων χρηστών. Σύμφωνα με την εταιρεία, αμέσως δόθηκαν ενημερώσεις για την προσβεβλημένη έκδοση και κατάφεραν να “αφοπλίσουν” την απειλή πριν προλάβει να προκαλέσει προβλήματα. «Λύσαμε το πρόβλημα πολύ γρήγορα, και πιστεύουμε πως δεν έχει προκληθεί ζημιά σε οποιονδήποτε χρήστη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Επηρεάστηκαν δύο εκδόσεις του λογισμικού, που εκδόθηκαν τον Αύγουστο. Έτσι, η Piriform συμβουλεύει τους χρήστες που έχουν εγκατεστημένα το CCleaner v5.33.6162 ή το CCleaner Cloud v1.07.3191 να τα διαγράψουν όσο το δυνατόν συντομότερα, και να “κατεβάσουν” νεότερες εκδόσεις. Το software δεν αναβαθμίζεται αυτόματα.

Το CCleaner είναι γνωστό για τη δυνατότητά του να απομακρύνει κακόβουλα προγράμματα από τον υπολογιστή του χρήστη όπως και να απομακρύνει ανεπιθύμητα δεδομένα όπως tracking cookies.

Δεδομένου ότι οι χρήστες το εμπιστεύονται για να απομακρύνει ανεπιθύμητα προγράμματα και δεδομένα, σε αυτή την εμπιστοσύνη βρήκαν πάτημα οι χρήστες, κάτι που φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο τελευταία.

Όσοι υποψιάζονται ότι προσβλήθηκαν καλούνται να κάνουν αναβάθμιση στη νεότερη έκδοση. 

 

iRepair LIVE CHAT
Για κάθε απορία, μιλήστε μαζί μας.