click2call
Γιατί το iPhone 11 Pro συλλέγει στοιχεία τοποθεσίας ακόμη και όταν δεν το επιτρέπεις Pin Tweet Share

Γιατί το iPhone 11 Pro συλλέγει στοιχεία τοποθεσίας ακόμη και όταν δεν το επιτρέπεις

10/12/2019
Ερευνητής ασφαλείας κάνοντας έλεγχο στο καινούργιο iPhone 11 Pro διαπίστωσε πως η συσκευή εξακολουθεί να καταγράφει τις πληροφορίες τοποθεσίας ακόμη και στην περίπτωση που ο χρήστης έχει απενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτή.

Όταν ο ερευνητής δημοσιοποίησε το εύρημα αυτό η Apple το παραδέχτηκε και μάλιστα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά ως «αναμενόμενη» της συσκευής.

Το KrebsOnSecurity, ένα blog το οποίο πραγματεύεται θέματα ηλεκτρονικής ασφαλείας, δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφει τη λειτουργία αυτή και υποδεικνύει πως πράγματι δεν απενεργοποιείται και το κοινοποίησε στη Apple, θεωρώντας πως το πρόβλημα προερχόταν από κάποιο bug για το οποίο η εταιρία δεν γνώριζε. 
 


Εκείνη με τη σειρά της απάντησε πως όχι μόνο έχει επίγνωση του θέματος αλλά και πως η συλλογή πληροφοριών τοποθεσίας είναι σκόπιμη και δεν σταματά ακόμη και αν ο χρήστης επιλέγει το αντίθετο για όλες τις υπηρεσίες του συστήματος που αφορούν τις εφαρμογές της συσκευής. Συμπλήρωσε μάλιστα πως είναι μια απαραίτητη λειτουργία και έγινε εκ του σχεδιασμού του λογισμικού – πράγμα όμως που αντιτίθεται στα όσα δηλώνει κατά καιρούς η εταιρεία για την ιδιωτικότητα των πελατών της.
 

Σύμφωνα με την Apple κάποιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη είτε το επιθυμεί είτε όχι. Ο μηχανικός της Apple απάντησε το εξής:

“Δεν αναγνωρίζουμε κάποιο θέμα ασφαλείας. Είναι μια αναμενόμενη συμπεριφορά ότι το εικονίδιο των υπηρεσιών τοποθεσίας θα εμφανίζεται στην μπάρα όταν αυτές ενεργοποιούνται. Αυτό εμφανίζεται και υπηρεσίες του συστήματος που δεν έχουν διακόπτη στις ρυθμίσεις της συσκευής”

Για να απενεργοποιήσεις τις υπηρεσίες τοποθεσίας πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας και απενεργοποίησε μία μία ξεχωριστά τις εφαρμογές. Έπειτα πήγαινε στις Υπηρεσίες Συστήματος και απενεργοποίησε και αυτές. Απ’ ότι φαίνεται όμως και όλα αυτά τα βήματα να ακολουθήσεις κάποιες φορές και πάλι η συσκευή θα έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σου.