Επίσημο αντίο στο MP3 από τους δημιουργούς του

Ανακηρύχθηκε το τέλος του MP3, της πιο ευρέως διαδεδομένης, λόγω του iPod, και πιο δημοφιλούς μορφής συμπίεσης μουσικών αρχείων.

Το MP3 format μπήκε στη ζωή μας κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και κυριολεκτικά άλλαξε οριστικά τα δεδομένα στον χώρο της μουσικής από οποιαδήποτε πλευρά και αν το δει κανείς: από τη δημιουργία μουσικών υπηρεσιών αξίας δισεκατομμυρίων όπως το iTunes αλλά και την ευκολία αναπαραγωγής και μεταφοράς της μουσικής από τον κάθε χρήστη. 

Όμως τα χρόνια πέρασαν και στην πορεία δημιουργήθηκαν ποιοτικότερα formats για την αποθήκευση μουσικών αρχείων, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί του από το Fraunhofer Institute for Integrated Circuits να ανακοινώσουν ότι σταματούν οριστικά την παροχή αδειών για χρήση του MP3 format σε developers και κατασκευαστές για χάριν του AAC (Advanced Audio Coding). Και κάπως έτσι έχουμε τον επίσημο αποχαιρετισμό στο format που ακόμη και σήμερα θεωρούμε συνώνυμο των ψηφιακών αρχείων.

Ο επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος στο Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, Bernhard Grill, μαζί με ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας που δημιούργησαν το MP3, δήλωσε ότι πλέον το AAC (Advanced Audio Coding), είναι πλέον το νέο στάνταρ για κατέβασμα μουσικής και για άκουσμα μουσικής στα κινητά αφού μπορεί και προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη λειτουργικότητα.

Για την ώρα η απόφαση τερματισμού υποστήριξης του MP3 δεν θα δημιουργήσει κάποιο άμεσο πρόβλημα στους χρήστες, αφού όσοι έχουν αποθηκευμένα αρχεία MP3 στο δίσκο τους, θα μπορούν να τα ακούνε κανονικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ολοκληρωτική μετάβαση σε πιο σύγχρονες τεχνικές κωδικοποίησης ήχου, απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα…

iRepair LIVE CHAT
Για κάθε απορία, μιλήστε μαζί μας.