click2call
Apple WWDC 2020: τα σημαντικότερα νέα features Pin Tweet Share

Apple WWDC 2020: τα σημαντικότερα νέα features

23/06/2020
Το WWDC 2020 της Apple ήταν μοναδικό προτού καν ξεκινήσει καθώς ήταν το πρώτο event της εταιρίας που προβλήθηκε αποκλειστικά online και δεν είχε καθόλου θεατές στο χώρο εκτέλεσής του. Αυτό όμως δεν σταμάτησε την Apple από το να μας παρουσιάσει πολλά νέα features τα οποία και αναμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος του 2020.

Το iOS 14Η Apple μας παρουσίασε το αναβαθμισμένο λογισμικό των iPhone, iOS 14, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Η μεγαλύτερη προσθήκη που βλέπουμε είναι τα Widgets τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις στη home screen του κινητού. Εμφανισιακά και λειτουργικά θυμίζουν τις εφαρμογές του Apple Watch και πρακτικά αλλάζει όλη την εμφάνιση του iOS όπως το ξέραμε.

Τα Widgets θα εμφανίζονται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και το όλο concept τους είναι ο χρήστης να μπορεί να έχει περισσότερες πληροφορίες στην home screen του. Θα μπορείς να διαχειρίζεσαι τα Widgets και να προσθέτεις ή να αφαιρείς που επιθυμείς μέσω του Widget Gallery.
 

Μια επίσης σημαντική προσθήκη είναι το App Library, το οποίο ταξινομεί τις εφαρμογές βάσει της κατηγορίας τους. Είναι ιδανικό για εφαρμογές που δεν τις έχεις τοποθετήσει στην πρώτη ή στη δεύτερη σελίδα της home screen.
 

Το iOS 14 θα διαθέτει ακόμη το feature Picture-in-Picture. Με την προσθήκη αυτή έχεις τη δυνατότητα να κάνεις swipe ενώ βλέπεις ένα βίντεο σε full screen και το βίντεο αυτό να «μικραίνει» και να το τοποθετείς οπουδήποτε θες στην οθόνη ενώ παράλληλα ανοίγεις και κάποια άλλη εφαρμογή.

Είναι ιδανικό για multitasking! Μπορεί το concept του Picture-in-Picture να μην είναι τόσο πρωτότυπο, η Apple όμως βάζει την προσωπική της πινελιά και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις minimize το βίντεο σε μορφή button έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κλείσεις το βίντεο σε περίπτωση που χρειαστεί να δεις ολόκληρη την οθόνη για λίγο. 

Περισσότερα Memoji για το iOS 14

Τα Memoji έρχονται εμφανώς ανανεωμένα στο νέο λογισμικό με περισσότερες ηλικιακές επιλογές, αξεσουάρ (πχ. μάσκες) και εκφράσεις (πχ. κοκκίνισμα). Μπορεί τα Memoji να μην φαίνονται σημαντική αλλαγή όμως θα φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους θέλουν να επικοινωνούν μέσω αυτών.

Το Apple Maps αποκτά χάρτη για ποδηλάτες και οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

Μαζί με το iOS 14 βλέπουμε μια μεγάλη αναβάθμιση στους χάρτες, εξατομικευμένη για αυτούς που κάνουν ποδήλατο. Πιο συγκεκριμένα προειδοποιεί το χρήστη αν θα συναντήσει ανηφόρες και τον ενημερώνει στην περίπτωση που θα χρειαστεί να ανεβάσει το ποδήλατό σου σε σκάλες για να φτάσει στον προορισμό του. Η Apple διευκρίνησε πως το feature αυτό θα προτοεμφανιστεί σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες , Σαν Φρανσίσκο, Σαγκάη και Πεκίνο ενώ θα επεκταθεί και σε περισσότερες πόλεις μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου λογισμικού.

Ακόμη, θα ενημερώνει τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων που μπορούν να φορτίσουν τα οχήματά τους εν μέσω του προγραμματισμένου δρομολογίου τους.
 

Το ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου για τα iOS 13 & iOS 14

Η Apple παρουσίασε ένα νέο τρόπο για να ξεκλειδώνεις και να βάζεις μπροστά το αμάξι σου – τουλάχιστον για τη σειρά 5 της BMW μέχρι στιγμής. Μπορείς να κάνεις register ένα κλειδί στο Apple Wallet και όταν βρίσκεσαι κοντά σε αμάξι που υποστηρίζει την εφαρμογή, μπορείς να το ξεκλειδώνεις με NFC και να βάζεις μπροστά τη μηχανή μόλις ακουμπήσεις το κινητό σου στο ειδικό pad. Τα κλειδιά είναι αποθηκευμένα στο κινητό σου αλλά αν το επιθυμείς μπορείς να τα διαγράψεις από το cloud. 

Το πιο ενδιαφέρον με αυτή τη λειτουργία είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις προφίλ και για άλλους ιδιοκτήτες iPhone δίνοντάς τους συγκεκριμένες δικαιοδοσίες στο αμάξι σου, όπως για παράδειγμα στο παιδί, στη σύζυγο ή όποιον άλλο οδηγεί το αυτοκίνητό σου.
 

Τα App Clips στο iOS 14

Η Apple παρουσίασε τα App Clips, που είναι σαν το Instant Apps του Android. Με αυτή την εφαρμογή θα μπορείς στην ουσία να μην κατεβάζεις ολόκληρα τα apps για να τα χρησιμοποιήσεις και, αν το επιθυμείς, να πληρώσεις για να τα αγοράζεις μέσω Apple Pay. Είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν να γεμίζουν το κινητό τους με εφαρμογές που δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσουν.

Το iPadOS 14
 

Ομοίως με το iOS 14, τα Widgets έρχονται και στη νέα έκδοση του iPadOS.

Η Apple προετοιμάζει ένα καινούργιο sidebar προκειμένου ο χρήστης να μετακινείται ευκολότερα μεταξύ των εφαρμογών. Αν χρησιμοποιείς το iPad ως υποκατάστατο του laptop, τότε το sidebar θα σε διευκολύνει να κάνεις περισσότερα χωρίς να χρειάζεται να ακουμπάς την οθόνη.

Ακόμη είδαμε έναν ανασχεδιασμό της αναζήτησης στο iPad που μοιάζει πολύ με το Spotlight του macOS. Θα βοηθά να βρεις επαφές, να κάνεις αναζήτηση στο internet και να το χρησιμοποιείς για να ανοίγεις εφαρμογές.

Η Apple παρουσίασε επίσης το Scribble, ένα feature που επιτρέπει να γράφεις σε οποιοδήποτε text field με το Apple Pencil και αυτόματα να μετατρέπεται σε τυπογραφημένο κείμενο. Το feature αυτό εντοπίζει αυτόματα το περιεχόμενο των πληροφοριών που γράφεις, όπως μια διεύθυνση ή ένας αριθμός τηλεφώνου, και σε καθοδηγεί στην ανάλογη εφαρμογή όταν κάνεις tap επάνω του. Να σημειωθεί πως είναι συμβατό με πολλές διαφορετικές γλώσσες.
 

Τα AirPods 

Η Apple αναβαθμίζει το software των AirPods ώστε να συνδέονται αυτόματα σε όποια συσκευή είναι paired και αρχίζει να παίζει μουσική ή ήχο γενικότερα. Δεν θα χρειάζεται πλέον να επιλέγεις manually με ποια συσκευή θες να τα συνδέσεις. 

Ακόμη τα AirPods Pro θα αποκτήσουν spatial ήχο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Η Apple χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο στο AirPods Pro για να προσφέρει «χωρικό» ήχο που εντοπίζει την τοποθεσία του κεφαλιού και της συσκευής σου. Ο spatial αυτός ήχος προσφέρει μια πιο καθηλωτική εμπειρία, κάνοντας σε να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στη μουσική.
 


Το WatchOS 7Έχεις δει ποτέ κάποιο watchface που σου αρέσει αλλά δεν ξέρεις πώς να το αποκτήσεις; Τώρα είναι πιο εύκολο να μοιράζεσαι watchfaces με το νέο feature Face Swapping. Μπορείς να προσθέσεις ένα νέο watchface στο Apple Watch βρίσκοντάς το στο site κάποιου developer ή στα social media.

Τώρα το Apple Watch εκτός από τη γυμναστική, παρακολουθεί και το χορό! Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή για τη γυμναστική που διαθέτει το Apple Watch χρησιμοποιεί το γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο σε συνδυασμό με τα data των παλμών σου για να εντοπίζει τις χορευτικές σου κινήσεις. 

Επίσης η Apple χρησιμοποιεί το machine learning για να καταγράφει τον ύπνο σου μέσω του αισθητήρα κινήσεων που διαθέτει το Apple Watch. Αυτό το feature μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και μόνο με το iPhone αλλά σίγουρα αν έχεις και το ρολόι τα αποτελέσματα θα είναι πιο ακριβή.

Μιας και το πλύσιμο των χεριών έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ λόγω της πανδημίας, το watchOS 7 αποκτά ένα feature που χρησιμοποιεί το machine learning για να εντοπίζει πότε ξεκινάς να πλένεις τα χέρια σου. Τα μικρόφωνα του ρολογιού «ακούνε» το νερό που ξεκινά να τρέχει και αυτόματα αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση στο watchface για να υποδείξει πόση ώρα χρειάζεται το πλύσιμο των χεριών σου.

Το Apple TV – TVOS 14

Μερικές αλλαγές που είδαμε για το νέο λογισμικό TVOS 14 είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες το Apple Arcade χωρίς να χάνει κανείς τις αποθηκευμένες πληροφορίες του και το feature που προαναφέρθηκε για τα iPhone, Picture-in-Picture.Το MacOS

Το νέο λογισμικό για τους υπολογιστές της Apple μοιάζει αρκετά με το iOS. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο update στο software των desktop της, το macOS Big Sur, του οποίου το design είναι πολύ πιο κοντά στο iOS και στο iPadOS.

Πέραν του design όμως θα έχει και αρκετά features των προαναφερθέντων λογισμικών όπως τα Widgets, βελτιώσεις στα μηνύματα όπως το γκρουπάρισμα και τις pinned συνομιλίες αλλά και τη δυνατότητα επεξεργασίας των Memoji.