click2call
5 Tech-φοβίες που σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει Pin Tweet Share

5 Tech-φοβίες που σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει

25/02/2019

Όταν ακούμε τον όρο φοβία τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι ο φόβος για τις αράχνες ή για τα ύψη. Η αλήθεια είναι  όμως πως οι φοβίες προκαλούνται σχεδόν από τα πάντα, ακόμη και από υπολογιστές ή κινητά.

Με την τεχνολογία να έχει μπει για τα καλά στις ζωές, φοβίες  που προέρχονται από αυτήν έχουν κατακλίσει το internet. Βέβαια ο επίσημος οδηγός για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών δεν ξεχωρίζει συγκεκριμένες φοβίες. Για την ακρίβεια για να διαγνωσθεί μια φοβία πρέπει να σχετίζεται με μια από τις εξής κατηγορίες: ζώα, αίμα – ένεση – τραυματισμός, φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένες καταστάσεις.

Παρότι οι φοβίες που σχετίζονται με την τεχνολογία δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. 

«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως κάποια άτομα φοβούνται την τεχνολογία ή συγκεκριμένα gadgets για πολλούς λόγους» Δηλώνει ο Dr. Martin Antony, ειδικευόμενος γιατρός στις φοβίες. Δηλώνει ακόμη πως οποιαδήποτε από αυτές τις φοβίες μπορεί να διαγνωστεί.

Παρά το γεγονός ότι οι tech φοβίες μπορεί να υπάρχουν, δεν πρόκειται να διαγνωστούν  κλινικά στο σύντομο μέλλον. Υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές αναφορές σε φοβίες που σχετίζονται με την τεχνολογία, λέει η Dr. Marla Deibler, ψυχολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της Philadelphia. Μερικές από τις  πιο διαδεδομένες tech- φοβίες είναι:

1. Technophobia: ο φόβος για την τεχνολογία

Η Technophobia είναι η πρώτη φοβία που εμφανίστηκε σχετικά με την τεχνολογία. Δημιουργήθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα. 

Ο όρος διευκρινίζεται ως «ο φόβος ή το άγχος σχετικά με τις επιδράσεις που έχει η τεχνολογία». Άτομα που νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται κοντά σε προηγμένη τεχνολογία θεωρούνται επίσης «τεχνοφοβικοί»

2. Nomophobia: ο φόβος του να βρεθείς χωρίς κινητό τηλέφωνο

Αν έχεις εθιστεί στο κινητό σου ίσως αυτή να είναι η φοβία σου. Η Nomophobia («nomo» προκύπτει από τα αρχικά «no-mobile») εμφανίστηκε το 2008 σε μια έρευνα του Εθνικού Ταχυδρομείου της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε ευρέως γνωστή μέσω των media.

«Πρόσφατη έρευνα μελετά τη σύγχυση που μπορεί να έχει κάποιος αν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό του ή ακόμη και τη σύγχυση που προκαλείται μόνο και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάποιος να χάσει επαφή με το κινητό του» λέει η Dr. Deibler.

Αυτή η φοβία δημιουργεί πανικό ή άγχος όταν νιώθεις πως το κινητό σου δεν είναι διαθέσιμο. Πιο συγκεκριμένοι φόβοι είναι να μην έχεις σήμα, να σου τελειώνει επικίνδυνα η μπαταρία και ο χειρότερος απ’ όλους, να χάσεις το κινητό σου. 

3. Cyberphobia: ο φόβος των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Το πιστεύεις ή όχι, κάποιοι άνθρωποι έχουν τον παράλογο φόβο των υπολογιστών ή φοβούνται να δουλέψουν σε computer. Τα συμπτώματα της cyberphobia αποτελούνται από αίσθηση άγχους ή παράνοιας με οτιδήποτε σχετίζεται με τα computers.

Όπως πολλές φοβίες, η cyberphobia μπορεί να εμφανιστεί με πολλές διαφορετικές μορφές κυρίως από ανθρώπους που πιστεύουν πως οι υπολογιστές παρεμβαίνουν στις ζωές όσων είναι κατά της τεχνολογίας. 

4. Telephonophobia: ο φόβος για τα τηλέφωνα

Αυτή η φοβία δεν είναι για το τηλέφωνο αυτό καθ’ αυτό, αλλά ο φόβος του να δέχεσαι και να απαντάς κλήσεις. Μοιάζει πολύ με τη γλωσσο-φοβία, το φόβο δηλαδή του να μιλάς δημοσίως. Όταν το τηλέφωνα χτυπά, ο τηλεφωνο-φοβικός νιώθει τρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάθει ακόμη και κρίση πανικού.

Η Dr. Deibler πιστεύει πως αυτό περιγράφεται καλύτερα ως κοινωνικό άγχος, μιας και τυπικά συσχετίζεται με το φόβο του να σε κριτικάρει κάποιος ή να ακουστείς χαζός.

5. Selfiephobia: ο φόβος του να βγάλεις φωτογραφία τον εαυτό σου

Με τη δημοτικότητα των selfies να ανεβαίνει κάθε μέρα που περνάει δεν είναι περίεργο που κρούσματα «selfiephobias» εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα. Παρόλο που δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί από τους ειδικούς, ο όρος εμφανίζεται πολύ συχνά μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να φοβάται τις selfie. Άλλοι νομίζουν πως δεν έχουν φωτογένεια ενώ άλλοι τις αντιμετωπίζουν ως μια ανέλπιδη προσπάθεια για να τραβήξει κανείς την προσοχή ή ως μια πολύ επιφανειακή συνήθεια. Το NPR (National Public Ratio) παρουσίασε μια σειρά με καθημερινές φοβίες και η Selfiephobia ήταν πρώτη στη λίστα.