click2call
Τι είναι τα Google Doodles, πώς δημιουργήθηκαν και ποιος τα σχεδιάζει; Pin Tweet Share

Τι είναι τα Google Doodles, πώς δημιουργήθηκαν και ποιος τα σχεδιάζει;

17/10/2019
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν τα doodles που δημιουργεί η Google ανά περιόδους για τη μηχανή αναζήτησής της. Για κάποιους είναι απλά μια ευχάριστη προσθήκη που αλλάζει λίγο την καθημερινή τους ρουτίνα ενώ άλλοι ενθουσιάζονται και καταλήγουν να ψάχνουν την ιστορία που κρύβει κάθε doodle με τις ώρες. Σίγουρα πολλοί θα συμφωνήσουν ότι πολλές φορές είναι σαν μικρά έργα τέχνης.

Τα doodles είναι τόσο δημοφιλή που έχουν ενσωματωθεί πλέον στην online κουλτούρα μας. Όχι μόνο αποδίδουν φόρο τιμής σε όλα, από επετείους και σημαντικά γεγονότα μέχρι και πλασματικούς χαρακτήρες, αλλά κάποια έχουν εξελιχθεί και σε ολόκληρα παιχνίδια. Κάποιοι σίγουρα θυμούνται το doodle που μετέτρεψε το Google στο κύβο του Ρούμπικ και μια φορά στο Pac-Man.

Ποιος όμως εμπνεύστηκε τα doodles και πώς σχεδιάζονται; Έχει άραγε υπάρξει ποτέ κανένα που να μην άρεσε στον κόσμο;
 
Τι είναι το Google doodle;
Η Google τα περιγράφει ως «τις ευχάριστες και καμιά φορά αυθόρμητες αλλαγές που γίνονται στο logo της για να γιορτάσουν επετείους αλλά και τις ζωές διασήμων καλλιτεχνών και επιστημόνων».
 
Πώς δημιουργήθηκαν αρχικά τα doodles;
To 1998, οι ιδρυτές της Google, Larry και Sergey, έπαιζαν με το λογότυπό της για να βρουν τρόπο να δείξουν πως θα λείψουν λίγες μέρες από το γραφείο για να πάνε στο φεστιβάλ του Burning Man στην έρημο της Νεβάδα. Είχε ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο αλλά η ιδέα είχε πέραση και έτσι ξαναχρησιμοποιήθηκε.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ζήτησαν από τον webmaster τους Dennis Hwang, που τότε ακόμη έκανε την πρακτική του στην εταιρία, να δημιουργήσει ένα doodle για την ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες του Google το λάτρεψαν τόσο πολύ που ο Dennis προάχθηκε σε γενικό μάνατζερ των doodles για να μπορούν να τα κυκλοφορούν σε τακτική βάση.
 
Για τι είδους γεγονότα δημιουργούνται τα doodles;
Στην αρχή αφορούσαν τις πιο γνωστές γιορτές αλλά πλέον καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεγονότων και πραγμάτων, από το Γυναικείο World Cup 2019 μέχρι και τα φαλάφελ.

 
Πόσα doodles έχουν παρουσιαστεί έως τώρα;
Η ομάδα της Google έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα πάνω από 2.000 και δεν σκοπεύει να σταματήσει να δημιουργεί και άλλα.
 
Ποιος σχεδιάζει τα doodles;
Ο Dennis Hwang είναι πλέον ο webmaster της Google, επομένως δεν έχει χρόνο να είναι πλέον και ο doodler της. Τα έχει αναλάβει μια ομάδα που αποτελείται από γραφίστες και μηχανικούς.
 
Μπορεί κανείς να στείλει στη Google τις ιδέες του για κάποιο doodle;
Σύμφωνα με την εταιρία, η ομάδα για τα doodles μετά χαράς δέχεται νέες ιδέες από τους χρήστες και έχουν και ειδικό email που μπορεί κανείς να υποβάλλει αυτές τις ιδέες του - proposals@google.com.

Ένα αμφιλεγόμενο Doodle
Μέσα στη χρονιά, η PETA (παγκόσμιος οργανισμός προστασίας των ζώων) δυσαρεστήθηκε με ένα doodle το οποίο γιόρταζε τα 57α γενέθλια του θανόντα Steve Irwin γνωστός και ως κυνηγός κροκοδείλων. Η PETA κατηγόρησε την Google ότι το μήνυμα που έστελνε ήταν επικίνδυνο.

Φάνηκε πάντως πως στην πλειοψηφία των χρηστών άρεσε το doodle, με πολλούς να τονίζουν την συνεισφορά του Irwin στην προστασία των ζώων.

Ακολουθούν μερικά doodles που μας ενθουσίασαν:


50η επέτειος προσγείωσης του Apollo 11 στο φεγγάρι

Ανακάλυψη νερού στο φεγγάρι

65α γενέθλια του Freddie Mercury91α γενέθλια του Gabriel García Márquez

Ινδική εθνική εορτή - Holi 2019Doodle προς τιμήν του κλασικού συνθέτη Johann Sebastian Bach170α γενέθλια του Pyotr Ilyich Tchaikovsky