click2call
Οι 4 μύθοι για τα smartphones που έχεις ακούσει (και πίστεψες). Pin Tweet Share

Οι 4 μύθοι για τα smartphones που έχεις ακούσει (και πίστεψες).

10/09/2020
1. Όσα περισσότερα τα megapixel, τόσο καλύτερη η κάμερα. 

Όχι ακριβώς. Τα πολλά megapixel δεν σημαίνουν απαραίτητα πως η φωτογραφία θα θυμίζει υψηλή τέχνη, με ανατριχιαστική ευκρίνεια και αψεγάδιαστο zoom. Γιατί, αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως 3 βασικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα μιας φωτογραφίας: η ανάλυση (megapixel), η ποιότητα των φακών και η ικανότητα των αισθητήρων (pixels) να συλλάβουν το φως

Και το παράδοξο είναι το εξής: αν έχεις κινητό με καλό φακό και αισθητήρες, αλλά λίγα megaxipels, βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες από εκείνον που δεν ήξερε… και πήρε κινητό με πολλά megapixels αλλά αδύναμο φακό και αισθητήρες. 

Βέβαια, αν το χόμπι σου είναι να εκτυπώνεις αφίσες για φίλους, τότε κάτι ξέρεις και έχεις δώσει προτεραιότητα στα megapixel. Αν δεν έχεις τέτοια χόμπι, για μια καλή φωτογραφία, οι αισθητήρες (pixels) κάνουν τη διαφορά. 2. Απ’ το 0% στο 100%: Φόρτισε το κινητό σου, αφού τελειώσει η μπαταρία του. 

Έχουμε νέα! Τα καλά είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένεις πριν βάλεις το κινητό σου στην πρίζα. Τα κακά νέα είναι πως αν περιμένεις να εξαντληθεί μέχρι και το τελευταίο watt για να το φορτίσεις, μπορεί να καταστρέψεις την μπαταρία του. Αυτή η συνήθεια έχει μείνει κληρονομιά απ’ το παρελθόν, τότε που οι μπαταρίες κινητών ήταν από νικέλιο.

Σήμερα, που είναι από ιόντα λιθίου, δεν έχει σημασία αν είναι στο 10% ή στο 80%. Αντιθέτως, οι συχνές αποφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “deep discharge” και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και τη διάρκεια ζωής της.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας σχετίζεται με τους κύκλους φόρτισης. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε φορά που συνδέεις το κινητό στην πρίζα, χάνει και «λίγη ζωή». Για να ολοκληρώσει έναν κύκλο φόρτισης, πρέπει να αποφορτιστεί στο100%. Αν μια μέρα χρησιμοποιήσεις το 75% της μπαταρίας, φορτίσεις τη συσκευή και την επόμενη μέρα χρησιμοποιήσεις το υπόλοιπο 25%, τότε συμπληρώνει έναν κύκλο φόρτισης. 

Τι φροντίδα λοιπόν θέλει από εσένα; Συχνές φορτίσεις, για να αποφύγεις τις εκφορτίσεις και να διατηρήσεις στο μέγιστο την αποδοτικότητά της.

 
3. Καινούργιο κινητό; Βάλ’ το στην πρίζα μέχρι να φτάσει 100%.

Όπως είπαμε, οι μπαταρίες λιθίου δεν επηρεάζονται από το 10% ή το 80%. Αυτό ισχύει από την πρώτη κιόλας φόρτιση. Ωστόσο υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος: ότι έχουν ήδη φορτιστεί στο 100% από τους κατασκευαστές. Απλώς, στη συνέχεια ξεφορτίζονται, για να μπορούν να ταξιδέψουν σε εμάς. 

#TechFact: Οι περιορισμοί εναέριας μεταφοράς ορίζουν πως η μπαταρία της συσκευής πρέπει να είναι έως το 30%. 
 


4. Κολλάει το κινητό; Κλείσε τα apps.

Τελευταία εξασκείς την υπομονή σου με το κινητό. Κολλάει, χωρίς λόγο. 

Δοκίμασες να κλείσεις τα apps που δεν χρησιμοποιείς για να τρέξει καλύτερα;  Μάλλον δοκίμασες και δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Λογικό, αφού τα περισσότερα μοντέλα των smartphones, είναι ειδικά σχεδιασμένα να βελτιστοποιούν τις εργασίες που γίνονται στο «προσκήνιο»  και να βάζουν για ύπνο αυτές που βρίσκονται στο… «παρασκήνιο». Αν δηλαδή έχεις χρησιμοποιήσει το game app του κινητού πριν 2 μέρες, έχει και εκείνο με τη σειρά του να χρησιμοποιήσει τον επεξεργαστή CPU του κινητού σου από τότε. Μόνο κάτι εφαρμογές, όπως ο καιρός ή τα e-mail χρησιμοποιούν μερικά data, επειδή είναι στη «φύση» τους να λειτουργούν συνεχώς.  


 
Βέβαια, αν το κινητό άλλαξε απότομα συμπεριφορά και δεν σου δίνει καλά «σημάδια»,  ίσως κάποια άλλη είναι η αιτία. Σίγουρα όμως, είναι μια καλή αφορμή να τσεκάρεις την αποδοτικότητά του, για να μην εμφανίσει κάποια βλάβη. Στα καταστήματα iRepair, μπορούμε να κάνουμε έναν γρήγορο τεχνικό έλεγχο στη συσκευή σου, όποιο κι’ αν είναι το brand ή το μοντέλο, μέσα σε 20 λεπτά και πολύ οικονομικά (κόστος ελέγχου 10 €)

Μπορεί αυτοί οι αστικοί μύθοι να έχουν φτάσει και στα δικά σου αυτιά, από έναν μακρινό ξάδελφο που το διάβασε στο ίντερνετ. Και μπορεί με τον καιρό να πίστεψες ότι όλα θα φτιάξουν μόνα τους: θα κλείσεις το application και το κινητό θα γίνει ταχύτερο. (#Θαύμα!)

Τουλάχιστον τώρα, ξέρεις τι θα απαντήσεις την επόμενη φορά που κάποιος σου πει «Περιμένουμε 20 λεπτάκια να φορτίσει το κινητό μου; Είμαι στο 82%. Δεν θέλω να το διακόψω».