click2call
Ντομάτες, χαρτί τουαλέτας και αγάλματα: όλα όσα ρωτάνε το Google για την Ελλάδα! Pin Tweet Share

Ντομάτες, χαρτί τουαλέτας και αγάλματα: όλα όσα ρωτάνε το Google για την Ελλάδα!

08/07/2021
Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα λατρεύεται από τους ξένους. Και ξέρουμε και ποια είναι τα δυνατά «χαρτιά» που μας ξεχωρίζουν στον χάρτη: γαλαζοπράσινα νερά, απέραντες παραλίες, φιλοξενία, καλή κουζίνα και διασκέδαση. Ξέρουμε όμως, τι ρωτάνε περισσότερο οι ξένοι για την Ελλάδα; Μία μικρή έρευνα στο Google μας το αποκαλύπτει!

Πώς είναι το «στην υγειά μας» στα Ελληνικά;
What is “cheers” in Greek?

Λέγεται «Stin iya mas» ή σε μικρότερη μορφή «Yamas» και σημαίνει «To our health». Όταν κάποιος σου απευθύνει προσωπική ευχή, σου λέει «Yiasou» που σημαίνει «To your health» και θα τσουγκρίσει το ποτήρι σου. Το ίδιο θα σου πουν και αν φτερνιστείς.
 

Γιατί λείπουν τα κεφάλια από τα ελληνικά αγάλματα; 
Why are Greek statues missing heads?

Γιατί στα σημεία του λαιμού, χεριών και ποδιών, η κατασκευή είναι πιο λεπτή με αποτέλεσμα να γίνεται και πιο «εύθραυστη» στην πάροδο του χρόνου. Επίσης, κατά τις επιδρομές σε έναν ξένο τόπο, οι επιδρομείς συνήθιζαν «αποκαθηλώνουν» με αυτόν τον τρόπο τα αγάλματα που λάτρευαν τον προηγούμενο ηγέτη για να επιδείξουν τη δύναμή τους.

Τι σημαίνει «Μαντινάδα»;
What does “mantinada” mean?

Οι μαντινάδες είναι ένα μέσο αυθόρμητης στιχουργικής έκφρασης σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ειδικά στην Κρήτη. Προέρχεται από το βενετσιάνικο matinada που σημαίνει «πρωινό τραγούδι».

Γιατί είναι τόσο όμορφοι οι Έλληνες άντρες;
Why are Greek guys so attractive?

Λέγεται ότι οι Έλληνες είναι όμορφοι με πιθανές επιρροές από τις αρχαίες φράσεις «Έλληνας θεός» ή «Άδωνις» που περιέγραφε έναν όμορφο άντρα και απεικονιζόταν στα περισσότερα αρχαία αγάλματα. Φυσικά, η τέχνη μιμείται πάντα τη ζωή. 

Μπορείς να πετάξεις χαρτί εντός τουαλέτας στην Ελλάδα;
Can you flush toilet paper in Greece?

Μη το κάνεις. Το υδραυλικό σύστημα στην Ελλάδα αποτελείται από στενούς σωλήνες, και μπορεί να φράξει αν το πετάξεις εντός της τουαλέτας. Το χαρτί πρέπει να πετιέται σε έναν μικρό κάδο δίπλα στην τουαλέτα που ανοίγει με πεντάλ ποδιών, χωρίς επαφή χεριών.

Γιατί είναι λευκά τα ελληνικά σπίτια;
Why are Greek houses white?

Το λευκό χρώματα στα σπίτια συναντάται παραδοσιακά στις Κυκλάδες και αντανακλά το φως του ήλιου, για να απορροφάται η θερμότητα και να διατηρούνται τα σπίτια πιο δροσερά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα βέβαια, η λευκή εμφάνιση των σπιτιών γίνεται και για αισθητικούς λόγους σε τουριστικούς προορισμούς.
 

Η ανοιχτή παλάμη είναι φιλική η εχθρική χειρονομία;
Is an open palm gesture friendly or insulting?

Όταν βλέπεις όλη την ανατομία του χεριού: ανοιχτή παλάμη στραμμένη προς εσένα και δεν ακολουθείτε μια φιλική κουβέντα, τότε μιλάμε για την «mountza» και πρόκειται για μία προσβλητική χειρονομία.

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα;
Does Greece have sharks?    

Όπως σε κάθε θάλασσα, αλλά μη φοβάσαι! Ζουν σε πολύ βαθιά νερά και δεν απειλούν τους λουόμενους. Σπάνια θα ακούσεις στην Ελλάδα ιστορία με καρχαρία, εκτός και αν συζητήσεις με ψαρά.

Γιατί είναι τόσο καλές οι ελληνικές ντομάτες; 
Why are Greek tomatoes so good?

Οι ελληνικές ντομάτες υπερέχουν από άλλες χώρες, καθώς μεγαλώνουν σε καθαρό περιβάλλον και είναι απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα που είναι περιττά λόγω κλίματος. Καλλιεργούνται τοπικά στον ζεστό ήλιο και διατίθενται στα σούπερ μάρκετ και τις αγορές ώριμες, σε αντίθεση με το εξωτερικό που προτιμούνται λιγότερο ώριμες ντομάτες καθώς συνήθως είναι εισαγόμενες και πρέπει να είναι πιο ανθεκτικές στη διαδρομή. Με τις ντομάτες γίνονται και τα γνωστά «yemista», ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό.
 

Γιατί οι Έλληνες σπάνε πιάτα;
Why do Greeks smash plates?

Αυτό το έθιμο, που κυρίως συναντάται σε ταβέρνες, θεωρείται ότι ξεκίνησε στην αρχαία Ελλάδα ως θρησκευτική παράδοση στο πλαίσιο μιας κηδείας. Αργότερα, έγινε συνήθεια σε εορταστικές εκδηλώσεις όπως γάμους, για να συμβολίσει το «σπάσιμο» του παρελθόντος και την κοινή νέα αρχή του ζευγαριού. Σήμερα συνοδεύει τα μεγάλα «glentia» που σημαίνει τις μεγάλες χαρές και έντονες διασκεδάσεις.

Το ερώτημα “Why Greece is so beautiful” δεν χρειάζεται να το ψάξουμε στο Google. Ένα ταξίδι αρκεί για να βρεις την απάντηση στον ήλιο και τη θάλασσα!